Cum sa diluezi uleiurile esentiale - un ghid esential

Este una din prioritatile noastre la Sensia sa avem un cumparator informat, care foloseste uleiurile noastre esentiale eficient si in conditii de siguranta. Datorita specificului uleiurilor esentiale, acela de volatilitate si concentratie ridicate, credem ca este necesar, util, poate chiar critic, sa ai la indemana instructiuni clare si cuprinzatoare despre cum sa diluezi uleiurile.

In primul rand, sa aflam care este scopul diluarii

Exista o stransa legatura intre siguranta ta si diluarea aplicata uleiului. Folosirea unui ulei esential direct din recipient, fara a fi mai intai diluat, poate deveni cea mai rapida cale spre o piele sensibilizata, iritata, si poate chiar mai rau. Potrivit expertului Robert Tisserand, specialist de renume international in siguranta folosirii uleiurilor esentiale, diluarea uleiului esential este legata de doua nevoi primare de siguranta. “Unu, nevoia de a evita reactiile pielii: iritare, sensibilizare si fototoxicitate. Doi, pentru a evita toxicitatea sistemica, cum ar fi fetotoxicitate (toxicitate pentru fatul mamei), hepatotoxicitate (care afecteaza ficatul), efectele carcinogenice (canceroase) sau neurotoxicitatea. Reactiile adverse ale pielii sunt vizibile chiar cand au loc, dar toxicitatile sistemice s-ar putea sa nu se manifeste la fel de vizibil. Reactiile pielii sunt integral legate de diluare, de aceea instructiunile de siguranta vin sa minimizeze acest risc.”


Mai simplu spus, diluam uleiurile esentiale inainte de a le aplica pe piele pentru a minimaliza reactiile adverse si toxicitatea sistemica. Aplicarea uleiului esential nediluat pe piele poate cauza cu usurinta reactii adverse pe termen scurt sau de durata, asa ca nu vedem de ce ti-ai asuma acest risc.

Diluarea uleiului nu doar ca iti menajeaza pielea, dar o vei simti si la buzunar. Diluarea impreuna cu un ulei purtator inainte de aplicarea pe piele previne inclusiv evaporarea mai rapida, asa cum s-ar intampla daca nu ai folosi si uleiul purtator. Aceasta diminuare a volatilitatii inseamna si ca mai multe din caracteristicile terapeutice ale uleiului esential pot fi absorbite prin piele, se pot raspandi pe o suprafata mai mare si ca, la urma urmei, in general vei folosi mai putin ulei esential.

Exista o mare varietate de uleiuri purtatoare pentru uleiul tau esential

Chiar daca uleiurile purtatoare par sa fie alegerea cea mai evidenta pentru a-ti purta ca un caraus uleiurile esentiale, elenu reprezinta singura optiune. Lotiunile, cremele, balsamurile, sampoanele, sapunul de ulei de masline sau gelurile de Aloe, toate reprezinta o alegere fantastica pentru a-ti dilua uleiurile, si multe dintre ele pot contine conservanti naturali care se potrivesc ca o manusa nevoilor tale.

Sa invatam proportia (rata) de dilutie corecta pentru situatia ta

PlantTherapy isi bazeaza rata de dilutie pe recomandarile Tisserand Institute. Aceste valori sunt aproximative si au fost rotunjite la picaturi integrale. Te rugam sa tii cont ca termenul “picatura” nu este foarte exact deoarece picaturile depind de marimea orificiului reductiv si de vascozitatea uleiului. De asemenea, ratele de dilutie prezentate aici nu implica si faptul ca fiecare este sigura pentru toate uleiurile esentiale si in toate situatiile.

*- mai jos in text, acolo unde PlantTherapy recomanda (in special la uleiurile purtatoare) cantitatea de 1oz (unitate de masura USA echivaland cu 29,574ml), am efectuat rotunjirea la 30ml.

Dilutia de 1%

Aceasta rata este recomandata pentru copii peste varsta de 2 ani, pentru aplicari pe fata, pentru utilizare pe termen lung, folosire zilnica, pentru a accesa efectele energetice subtile ale uleiului.

10ml / 2 lingurite = 3 picaturi
15ml / 3 lingurite = 4 picaturi
30ml / 6 lingurite / 2 linguri = 9 picaturi

Dilutia de 2%

Aceasta rata este recomandata pentru copii, produse de baie si de corp, si este ideala pentru folosirea zilnica a unui ulei esential.

Multe din produsele gamei KidSafe® au recomandari de dilutie se 2-5%. Aceste dilutii sunt bune pentru copiii sub varsta de 10 ani pentru tratamente punctuale sau pentru situatii acute. Intotdeauna recomandam sa incepi cu nivelul de jos al dilutiei recomandate (de ex., la o dilutie recomandata de 2-5%, sa incepi cu 2%), si sa cresti gradual in functie de nevoi.

10ml / 2 lingurite = 6 picaturi
15ml / 3 lingurite / 1 lingura = 9 picaturi
30ml / 6 lingurite / 2 linguri = 18 picaturi

Dilutia de 3%

Aceasta dilutie este recomandata pentru anumite disconforturi localizate.

10ml / 2 lingurite = 9 picaturi
15ml / 3 lingurite / 1 lingura = 13 picaturi
30ml / 6 lingurite / 2 linguri = 27 picaturi

Dilutia de 5%

Aceasta rata este recomandata pentru folosire pe termen scurt pentru o anumita problema, dar nu pentru mai mult de doua saptamani.

10ml / 2 lingurite = 15 picaturi
15ml / 3 lingurite /1 lingura = 22 picaturi
30ml / 6 lingurite / 2 linguri = 45 de picaturi

Dilutia de 10%

Aceasta rata este recomandata pentru mici zone cu probleme sau pentru situatii acute.

10ml / 2 lingurite = 30 picaturi
15ml / 3 lingurite /1 lingura = 45 picaturi
30ml / 6 lingurite / 2 linguri = 90 de picaturi

Foloseste acest tabel pentru a te ajuta sa calculezi diverse dilutii.

Tabel Dilutie uleiuri esentiale PlantTherapy USA

O regula elementara este sa folosesti o picatura de ulei esential la o lingurita de ulei purtator pentru o dilutie de 1%. Pentru o dilutie de 0,50%, deoarece nu poti masura o jumatate de picatura, mareste cantitatea de ulei purtator folosit. Daca nu mai poti adauga ulei purtator, rotunjeste in jos pentru a obtine un numar intreg pentru picaturile tale de ulei esential. De exemplu, 1,5 picaturi devin astfel 1 picatura.

Ia-ti masuri suplimentare de siguranta atunci cand diluezi pentru copii mici

Precautii bebelusi

Copii au pielea subtire si poroasa, predispusa sa absoarba orice este aplicat topic. Nu recomandam aplicarea topica a uleiurilor esentiale pe bebelusii nascuti prematur, dar dilutia pentru copiii nascuti la termen, aflati intre 0-3 luni, este de 0,10% pana la 0,20%. Aceasta echivaleaza cu 1-2 picaturi de ulei esential la 30ml* de ulei purtator, atunci cand se aplica pe intreg corpul bebelusului. Pentru folosire punctuala, pe zone reduse ca suprafata, poti folosi 3-9 picaturi de ulei esential la 30ml* de ulei purtator.

Suplimentar, ca extra masura de precautie, recomandam ca oricine doreste sa foloseasca uleiuri esentiale pe copii sub 2 ani, sa consulte un Aromaterapeut certificat sau un medic profesionist pentru a decide impreuna daca aceasta este cel mai recomandat mod de a actiona.

Pentru copii intre 3-24 luni, PlantTherapy recomanda in general o dilutie intre 0,25% - 0,5%. Aceasta echivaleaza cu 2-4 picaturi de ulei esential la 30ml* de ulei purtator, la aplicarea pe intreg corpul bebelusului. Pentru folosire punctuala, pe zone reduse ca suprafata, poti folosi 9-27 picaturi de ulei esential la 30ml* de ulei purtator.

Pentru copiii aflati intre 2-6 ani, se recomanda in general o dilutie de 1%-2%. Aceasta echivaleaza cu 9-18 picaturi de ulei esential la 30ml* de ulei purtator, la aplicarea pe intreg corpul copilului. Pentru folosire punctuala, pe zone reduse, poti folosi intre 9-45 picaturi de ulei esential la 30ml* de ulei purtator.

Foloseste acest tabel pentru a calcula diverse dilutii specifice pentru copii

Tabel Dilutie uleiuri esentiale pentru copii folosind Gama KidSafe

Dilutiile recomandate in acest tabel sunt pentru aplicare pe intreg corpul, folosind uleiuri si blenduri de ulei esential doar din gama KidSafe®. Atat pentru adulti cat si pentru copii, iti recomandam sa incepi cu nivelul de jos al dilutiei recomandate (de ex., la o dilutie recomandata de 2-5%, sa incepi cu 2%), si sa cresti gradual in functie de nevoi. 

Contacteaza un aromaterapeut experimentat inainte de a sari peste dilutie si a recurge la folosire directa, nediluata.

Daca totusi doresti sa folosesti topic un ulei esential nediluat, te rugam sa contactezi mai intai un Aromaterapeut certificat. Exista anumite situatii specifice in care poti folosi uleiurile in stare pura, nediluata, dar e bine sa joci intotdeauna rolul precautului in acest caz. O arsura puternica dupa ce ai atins o oala fierbinte sau intepatura recenta a unei insecte, sunt ambele exemple de situatii in care folosirea unui ulei esential nediluat poate fi benefica. Daca este cazul, cauta sfatul unui profesionist asupra folosirii sigure. Nu doar ca unele uleiuri esentiale pot cauza iritarea pielii, dar pot ii creste gradul de sensibilitate. Te rugam sa tii cont ca intotdeauna recomandam folosirea sigura, mai mult conservatoare, a uleiurilor esentiale, astfel ca tu sa te poti bucura in continuare de beneficiile acestor minunate instrumente fara ca sa apara probleme suplimentare.

Contraindicatii

Daca te afli sub tratament cu medicamente prescrise, daca suferi de epilepsie sau astm, ai un sistem imunitar compromis, daca esti gravida sau alaptezi, sau daca pur si simplu consideri ca uleiurile esentiale ti-ar putea afecta sanatatea, cauta sfatul profesional al medicului tau de familie.

Bucura-te de uleiurile esentiale in siguranta

Cand vine vorba de uleiurile esentiale, zicala “a sufla si in iaurt dupa ce te-ai ars” trebuie luata in serios. A aplica uleiul esential direct pe piele fara a-l dilua corespunzator in prealabil inseamna a creste semnificativ riscul de aparitie a reactiilor adverse. Avand mereu in minte folosirea sigura a uleiului esential, poti folosi intotdeauna cea mai mica rata de dilutie posibila care iti da rezultate eficiente.

Daca te preocupa reactiile adverse la un ulei esential nou, netestat, iti recomandam sa folosesti metoda testului zonal. La prima folosire a unui ulei esential nou, o metoda sigura este sa aplici o picatura de ulei diluat pe o portiune mica de piele, cum ar fi la interiorul cotului. Dupa aplicare, observa eventualele reactii adverse pentru primele 24 ore. Posibilele reactii adverse includ iritarea pielii, migrene, senzatia de greata, probleme respiratorii sau ameteala.

Sfaturile de mai sus nu au scopul de a diagnostica, trata sau vindeca orice boala sau afectiune, nici nu intentioneaza sa inlocuiasca sfatul unui medic profesionist. Intotdeauna recomandam sa-ti consulti doctorul de familie atunci cand doresti sa folosesti uleiuri esentiale.

Pentru mai multe informatii despre diluarea uleiurilor esentiale poti accesa resursele educative de la Institutul Tisserand (articole in limba engleza):

How to Use Essential Oils Safely

New Survey Reveals Dangers of Not Diluting Essential Oils

Bath Safety: How to Use Essential Oils in the Bath