Uleiurile Sensia: Bergamota

Angela Borsan

Fișa uleiurilor esențiale

Azi: Bergamota (Citrus bergamia)

Fam. Rutaceae

O poti cumpara aici: https://sensia.ro/products/ulei-de-bergamota-10ml

Descriere planta de origine: Copăcel de mici dimensiuni (4-5m), cu flori stelate albe și fructe citrice mici, galbene-verzui. 

Denumire latină: Citrus bergamia, Citrus aurantium subsp. Bergamia
Țări de proveniență: Italia, Franța. 90% din producția mondială provine din Reggio di Calabria, în Sudul Italiei sau din apropierea Siciliei.
Metoda de extracție: Presare la rece din coaja fructului.

Starul zilei este Bergamota, al cărei nume, poate ați ghicit, vine de la Bergamo, orașul din regiunea nordică italiană Lombardia, unde a fost pentru prima dată extras și vândut uleiul de Bergamotă. În tradiția populară italiană se credea că Bergamota ajută la combaterea febrei (chiar și a malariei) și a viermilor intestinali. De atunci, știința modernă a extins aria de infecții la care extrasul de Bergamota poate ajuta: infecții respiratorii, ale cavității bucale, ale pielii și tractului urinar.

Poate n-ai știut

Bergamota reprezintă și principalul ingredient de aromatizare în renumitul ceai Earl grey (https://en.wikipedia.org/wiki/Earl_Grey_tea). Este de asemenea folosită des în apa de colonie (Eau de cologne).

A nu se confunda

Există și o iarbă anuală numită de asemenea Bergamotă (Monarda didyma), fără să aibă nici o legătură cu copacul de Bergamotă.

Produsul PlantTherapy de pe Sensia.ro

Uleiul de Bergamotă de la PlantTherapy (în două versiuni, standard și Organic) pe care poți să-l cumperi de pe Sensia.ro este fără bergapten, componenta “vinovată” de sensibilizarea pielii la soare, deci acest component a fost eliminat și uleiul se poate folosi fără probleme, în diluția adecvată, la expunere solară, fără a irita sau păta pielea.

Proprietățile terapeutice ale Uleiului esențial de Bergamotă

Antibacterian, antidepresiv, antiseptic, antispasmodic, calmant, carminativ (calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale), febrifug, sedativ, creștere apetit digestiv, vulnerar (ajută la vindecarea rănilor).

Folosire terapeutică

Infecții, stări febrile, indigestii, cistite, răni superficiale, acnee, herpes, depresie, stres, tensiune, insomnie, teamă, crize emoționale, convalescență, fortifiere emoțională.

Uleiul esențial de Bergamotă se amestecă bine cu...

Salvia sclarea (tămâioasă), Chiparosul, Tămâia Frankincense Carteri, Geraniumul egiptean, Grapefruit roz, Absolutul de Iasomie, Mandarina, Nucșoara, Portocala, Patchouli, Piper negru, Cineola 1,8 de Rozmarin, Lemnul de Santal australian, Vetiver și Ylang Ylang Complete.

KidSafe®

Nu în ultimul rând, Uleiul esențial de Bergamotă de la Sensia face parte din gama KidSafe®, concepută special pentru folosirea sigură la copii (a se respecta diluția indicată).

Opinia echipei Sensia

Am folosit des Bergamota pentru că ne place accentul ușor floral, deosebit față de celelalte uleiuri de citrice din gama PlantTherapy. Dacă îți plac aromele citrice (cui nu-i plac :)) dar cauți ușoara diferență pe care o aduce Bergamota, ai ales bine! Cel mai recent am folosit Uleiul de Bergamotă într-un amestec cu Ulei purtător fracționat de Nucă de Cocos, masat peste gambe. Avem în familie doi alergători de trail running și după o alergare mai lungă, uleiul ajută la detensionarea musculaturii încordate.

Surse citate: The Complete Book of Essential Oils and Aromatherapy (Valerie Ann Wordwood), The Encyclopedia of Essential Oils (Julia Lawless)

Citeste mai departe →