Extractul CO2 si tainele lui

Extractul CO2 si tainele lui

Angela Borsan

Poate ai observat la mai multe uleiuri esentiale gasite pe Sensia.ro abrevierea CO2 - care, intr-adevar, se refera la gazul dioxid de carbon (pe care il respiram zilnic si factor-cheie  printre altele, pentru incalzirea globala). Acest articol isi doreste sa te lamureasca de ce exista uleiuri cu aceasta abreviere si care este diferenta fata de uleiurile de tip extract obtinute prin metode "clasice".

Ti-am oferit deja un mic pont, anume ca este vorba de fapt despre metoda de extractie a uleiului esential din planta de origine.

Procedura standard de extractie prin macerare a uleiurilor

Materia vegetala a plantelor (si, in functie de planta si specie, partile care sunt folosite difera si ele, de la flori, inflorescente, frunze la scoarta sau radacina), poate fi inmuiata intr-un ulei-baza pentru cateva ore sau chiar zile sau saptamani, pentru a fi ulterior filtrata. Pentru a grabi procesul, plantele pot fi in prealabil macerate si maruntite.

Poti apoi opta sa incalzesti materialul, sa il agiti mecanic sau sa folosesti ultrasunete si o sursa de energie pentru a "rupe" celulele plantei. Rezultatul acestui proces poate fi numit un extract, desi componentele acestuia vor avea diferente de calitate si cantitate. Poti chiar face procedura de extractie mai complexa folosind un solvent care sa fie ulterior eliminat. Rezultatul va fi tot ceea ce numim un "extract".

Solventii folositi de obicei pentru asta sunt n-hexan, acetona, cloroformul, metanolul, etanolul, etc. Solventul este evaporat in proces si apoi recuperat pentru folosire repetata. In industria farmaceutica, in alimentatie si in cosmetica, solventii folositi inca cel mai des pentru extracte sunt hexanul si etanolul. In aceste industrii, formula de produs organic este acceptata doar atunci cand extractia ingredientelor active s-a facut cu etanol.

Cum functioneaza extractia cu CO2?

Dioxidul de carbon (CO2) are forma gazoasa la temperatura camerei. Atunci cand este tinut sub control este un gaz inofensiv: este inert, ceea ce inseamna ca este inodor si incolor. Este nontoxic, nu este foarte scump si este disponibil in cantitati mari.

CO2 are proprietatea de a se comporta ca un lichid atunci cand este comprimat in anumite conditii, folosind echipamente speciale. Actionand ca un lichid, el poate dizolva, ca un solvent, materia vegetala nepolara (grasimi, uleiuri de exemplu), cu o greutate moleculara joasa, printr-un proces numit Extractie cu fluide supercritice. Dupa aceasta, el este adus la presiune normala si trece din nou in stare gazoasa, fiind recuperat, iar ceea ce ramane este este Extractul CO2. Cateva dintre avantajele pe care le ofera aceasta metoda sunt: temperaturile joase de operare, ceea ce inseamna ca acele componente sensibile la caldura nu sunt alterate, excluderea oxigenului din intregul proces - adica acele componente sensilbile la oxidare raman de asemenea intacte, o selectivitate si o masa de transfer mai ridicate, ceea ce rezulta in produse cu un randament mai bun si cu o durata de viata mai mare, si, nu in ultimul rand, un intreg proces de extractie mai prietenos cu mediul. La fel de important, rezulta o aroma si un parfum mai fine comparativ cu produsele obtinute in mod conventional. La uleiurile purtatoare, metoda de Extractie CO2 produce uleiuri cu mai multe substante benefice (insaponificabile), fata de uleiurile presate la rece.  

Exista si cateva dezavantaje care merita pomenite, anume costurile de productie mai ridicate, tehnologii ceva mai costisitoare, comparat cu extractia conventionala prin macerare, si o intensitate ridicata a culorii extractului.

Partea mai "tehnica" a metodei de extractie

Fluidul supercritic CO2 actioneaza ca un solvent lipofilic (care dizolva grasimile) si poate "purta" componentele lipofilice ale plantei (iubitoare de grasime) cum ar fi moleculele volatile (sesquiterpenele, monoterpenele, terpenolii) tocoferolii (clasica Vitamina E), triacylgliceridele si tocotrienolii, majoritatea fitosterolilor, carotenoizii si scualenii. Suna complex, nu-i asa? Si inca nu am terminat: in functie de materialul plantei si de conditiile de extractie, extractele CO2 contin aceleasi componente atat in forma de uleiuri purtatoare, ca extracte conventionale si ca uleiuri volatile (esentiale).

Ca sa fie si mai complicat, indiferent care ar fi componentele unui extract CO2, toate sunt numite "extracte". Ce inseamna asta: atat extractul de Scortisoara CO2 (similar cu uleiul esential de Scortisoara), cat si extractul de Zmeura CO2 (similar cu uleiul purtator de Zmeura obtinut prin presarea semintelor), cat si extractul de Galbenele CO2 (comparabil cu infuzia de galbenele intr-un ulei purtator), toate poarta denumirea de "extracte".

Extractele CO2 sunt foarte asemanatoare cu uleiurile corespondente, purtatoare sau volatile (esentiale).  O mica exceptie o ofera Musetelul, la care extractul CO2 are o tenta verzuie, spre deosebire de frumoasa nuanta albastruie pe care o are uleiul esential de Musetel extras clasic prin distilare.

Exista totusi o diferenta remarcabila intre uleiurile Extract CO2 si uleiurile obtinute prin macerare, una care nu ar trebui sa ne suprinda: la uleiurile macerate, materia plantei este scufundata intr-un ulei purtator neutru si este lasata asa, cu agitare periodica, de la cateva ore sau zile pana la cateva saptamani (cateodata, amestecului i se si aplica o caldura nu foarte mare, pentru a creste randamentul extractiei, dar in mod normal macerarea are loc sub 40 grade C). Este evident ca in acest mod potentialul si concentratia componentelor active sunt mult mai ridicate la un ulei Extract CO2 fata de un ulei macerat.

Ca si concluzie, pretul mai ridicat al unui Extract CO2 este compensat de calitatea mai buna, durata de viata mai mare si dozaje de folosire mai mici, comparat cu uleiurile conventionale, cu alte extracte sau uleiuri esentiale.

 

   

 

Adaugă un comentariu

* Comentariile trebuie aprobate inainte de a fi afisate.