Uleiul purtator de Nuca de Cocos - Fractionarea

Uleiul purtator de Nuca de Cocos - Fractionarea

Angela Borsan

Cand vine vorba de retetele DIY cu uleiurile Sensia, un ulei purtator bun (i se mai spune si ulei caraus),  este... esential! Ceea ce ne aduce la generosul, versatilul Ulei Fractionat de Nuca de Cocos. Si pentru ca la Sensia nu ne plac termenii sofisticati, enigmatici, va spunem ca termenul fractionat denumeste procesul prin care unui ulei i se elimina lantul de acizi grasi (prin hidroliza - adica prin combinare cu apa, la presiuni ridicate, si prin distilare la aburi), el devenind lichid la temperatura camerei si obtinandu-se o durata de viata extinsa. Altfel, Uleiul de Nuca de Cocos nefractionat se gaseste in stare solida la temperatura camerei.

Ca sa mergem si mai in detaliu, prin hidroliza si distilare la aburi Uleiul de Nuca de Cocos este descompus - fractionat - in glicerol si acizi liberi de grasime. Acesti acizi sunt la randul lor fractionati prin hidroliza la presiune in lanturi lungi de acizi si lanturi medii, primii fiind eliminati* iar cei din urma fiind recombinati cu glicerolul pentru a forma finalmente Uleiul de Nuca de Cocos MCT (Medium-Chain Tryglicerides - aceste lanturi medii de acizi numite trigliceride sunt compuse pe trei sferturi din acid caprilic si un sfert acid capric). 

Ca sa recapitulam, din compozitia uleiului obisnuit de Nuca de Cocos, dupa procesul de fractionare, dispar lanturile lungi de acizi grasi si acidul lauric (C12), produsul rezultat continand glicerol si lanturi medii de acizi (acidul caprilic sau octanoic - C8 si acidul capric sau decanoic C10) si fiind lichid la temperatura camerei (inclusiv la pastrarea in frigider). Cat despre eliminatul acidul lauric (o grasime saturata), sa nu se creada ca acesta ar avea efecte negative - dimpotriva, el este un vajnic soldat in lupta cu bacteriile, virusii si ciupercile, regasindu-se de altfel si in laptele mamar uman, in laptele de capra si in cel de vaca; dar pentru a putea obtine starea de lichid a Uleiului de Nuca de Cocos, nedestinat oricum ingerarii alimentare, s-a recurs la acest compromis.

Prin fractionare se obtine asadar un ulei incredibil de sanatos, fin, mai stabil si mai ales lichid, cu durata de viata mai mare, gata de a fi folosit in retetele tale DIY. Mult succes!

* - Acest lucru este posibil datorita punctelor de topire diferite ale acizilor grasi, acidul lauric si lanturile lungi de acizi avand temperaturi de topire mai ridicate decat trigliceridele. 

Adaugă un comentariu

* Comentariile trebuie aprobate inainte de a fi afisate.