Faceti cunostinta: Uleiul esential de Vetiver

Faceti cunostinta: Uleiul esential de Vetiver

Angela Borsan

Daca ai cumparat o sticluta de Ulei esential de Vetiver fara ca sa stii prea multe despre el, este foarte posibil ca te-a surprins destul de tare atunci cand i-ai deschis capacul prima data. Chiar si de la prima adulmecare, iti vei da probabil seama ca Vetiver nu seamana deloc cu uleiurile tale obisnuite. Consistenta sa este groasa, vascoasa, ca a unui sirop, si are o nuanta unica, aurie, maroniu-verzuie, iar aroma? Ei bine, este acel tip de aroma unica, adorata de unii, antipatica pentru altii, cum o au si Patchouli sau Musetelul albastru (Blue Tansy). Oamenii fie o iubesc si nu se mai satura de ea, fie o trec la grupa de uleiuri cu care nu stiu ce sa faca.
In ambele cazuri, sunt greu de negat incredibilele proprietati relaxante si de echilibrare ale uleiului de Vetiver.
Istoric, Vetiver a fost folosit pentru diverse scopuri; orice, de la parfumuri personale la blenduri pentru problemele emotionale sau produsele de ingrijire a pielii, toate primesc ceva extra atunci cand li se adauga Vetiver. Asadar, daca ai avut probleme in a-ti da seama cum sa incluzi Vetiver in viata ta, speram ca sugetiile de mai jos sa ajute.

In primul rand, mirosul

Uleiul esential de Vetiver este distilat la abur din radacina puternica, stufoasa a Vetiveria zizanioides, o iarba perena aromatica. Uleiul are un parfum care poate fi descris in multe feluri, ceea ce poate fi si motivul pentru care oamenii nu se pot pune de acord asupra felului in care ii face sa se simta.
Are o aroma intensa, pamantoasa, lemnoasa, afumata si usor dulceaga. Unii prefera sa il descrie ca avand aroma unui foc de tabara, altii il gasesc mai ierbos si le aminteste de solul umed al unei paduri. Daca gasesti ca Vetiver nu este in mod particular atractiv pentru tine, incearca sa-l amesteci cu un ulei esential citric pentru a-i “rotunji” aroma, sau poti sa-l amesteci cu ceva floral - daca crezi ca aroma sa este prea pamantoasa.
In plus fata de parfumul sau unic, Vetiver are o compozitie chimica complexa, cu o duzina de compusi diferiti care isi aduc aportul la calitatile sale terapeutice. Iata cateva moduri simple de a aduce in viata ta beneficiile acestui ulei exotic, stravechi.

Foloseste-l ca sa intretii o piele sanatoasa

Pentru o piele a fetei plina de prospetime, Vetiver este o solutie de cleansing foarte eficienta si in general este un agent excelent pentru sanatatea pielii. Ajuta la echilibrarea productiei de sebum, ceea ce ajuta atat la pielea grasa cat si la cea uscata, care lupta cu pielea patata, inrosita sau iritata. Abilitatea sa de a racori este benefica la calmarea pielii care a fost supraexpusa la soare, a fost deshidratata sau ciupita de vant.
In ceea ce priveste folosirea efectiva, tot ce trebuie sa faci este sa adaugi o picatura in solutia de curatare a fetei sau in solutia de cleansing preferata, asa cum ai face in mod normal. Doar aceasta mica adaugire la rutina zilnica a ingrijirii pielii isi poate aduce contributia la aspectul uniform al pielii si la catifelarea ei.
Pentru un serum facial, incearca sa amesteci cate 3 picaturi din Vetiver, Tamaie Frankincense Frereana cu 1 picatura de Neroli in 60ml de uleiul purtator preferat. Te rugam sa tii cont ca se recomanda o dilutie de 1% pentru aplicari faciale si 3% pentru celelalte zone ale corpului.

Lasa-l sa ti-l aduca pe Mos Ene pe la gene

Difuzeaza Vetiver pentru aproximativ 30 de minute inainte de a te culca pentru a beneficia de calitatile sale excelente de stabilizare si relaxare. Este perfect atunci cand ai o minte agitata si te straduiesti sa te linistesti. In plus, Vetiver este sigur de folosit pentru copiii mici, carora le prinde bine de asemenea un ajutor pentru relaxare seara. Daca ai prefera mai degraba sa difuzezi pasiv Vetiver, adauga una-doua picaturi pe o bila sau bucatica de bumbac si amplaseaz-o aproape de perna ta.

Te ajuta sa incurajezi gandirea pozitiva atunci cand gandurile negre par sa te copleseasca

In medicina populara traditionala, Vetiver a fost folosit sa trateze o serie de probleme mentale si emotionale, inclusiv simptomele generate de stres. Stresul poate prelua controlul asupra vietilor noastre daca ii permitem. Sentimentele negative cum ar fi mania sau iritarea, pot fi influentate pozitiv de catre proprietatile calmante ale Vetiverului. Acesta poate de asemenea induce optimism la oamenii descurajati si demotivati.
Incearca sa adaugi uleiul de Vetiver in inhalatorul personal de aromaterapie pentru a-l folosi ori de cate ori simti ca sentimentele negative isi fac aparitia. Este un ulei esential minunat pentru a fi inclus intr-o baie calda, relaxanta. Amesteca-l cu alte uleiuri cunoscute pentru calitatile lor relaxante, cum ar fi Ylang Ylang sau Absolutul de Trandafir, pentru a te ajuta sa “speli” ramasitele unei zile stresante. Nu uita sa adaugi uleiurile folosind un emulsifiant. Poti folosi un ulei purtator sau un gel de dus impreuna cu aceste uleiuri inainte de a le pune in cada de baie.

Foloseste-l pentru a-ti calma mintea inaintea sau in timpul meditatiei

Exista multe uleiuri esentiale care sunt fantastic de folosit in timpul practicilor de meditatie, iar Vetiver se potriveste perfect in aceasta grupa. Datorita abilitatilor sale de a calma, de a centra si echilibra mintea, este foarte potrivit pentru inhalare in timp ce te pregatesti pentru introspectie si liniste in timpul meditatiei.



Adaugă un comentariu

* Comentariile trebuie aprobate inainte de a fi afisate.