Hidrolatul - un produs nu doar pentru anotimpul cald

Hidrolatul - un produs nu doar pentru anotimpul cald

Angela Borsan

Ce este un hidrolat?

Formulat cat mai simplu, un hidrolat este apa care a fost distilata odata cu uleiurile esentiale. Atunci cand aburul apei distilate trece prin materia plantei, poarta cu el uleiurile volatile ale acesteia. Aceste doua componente "calatoresc" prin tubul aflat la partea superioara a cazanului cu aburi (de obicei din cupru) apoi coboara prin tubul de condensare. Odata ce apa si uleiul s-au separat, uleiul esential este absorbit din stratul superior iar ceea ce ramane este hidrolatul.

Un hidrolat este de fapt un termen din chimie care inseamna "solutie de apa". Hidrolatii mai sunt numiti apa florala sau apa de plante.

Este important de stiut ca hidrolatii nu sunt pur si simplu apa distilata cu uleiuri esentiale adaugate in ea. Daca acesta ar fi cazul, cele doua nu s-ar amesteca. Anumite uleiuri solubile in apa se combina cu apa si raspandesc proprietati lor terapeutice. Rezulta un produs mult mai diluat, mai delicat, care este in general mai sigur de folosit decat un ulei esential.

Cum sa folosesti Hidrolatii

Exista nenumarate cai de a folosi hidrolatii. Cel mai mare avantaj al lor este, desigur, faptul ca sunt siguri de folosit pentru toata lumea. Pot fi folositi nediluati direct pe pielea adultilor, copiiilor, a femeilor aflate la sarcina sau care alapteaza, la persoanele in varsta sau chiar si la animalele de companie. Ii poti folosi in produsele DIY (cum ar fi lotiunile) sau sa ii sprayezi pe piele ca si tonifiant. Poi chiar sa-i amesteci intre ei!

Fara nici o contraindicatie, hidrolatii sunt un prim produs numai bun de folosit de catre incepatorii intr-ale aromaterapiei. Asta nu inseamna ca nu exista totusi niste reguli care ar trebui urmate.

Hidrolatii trebuie depozitati corespunzator. Un mediu racoros, intunecos (de exemplu in frigider) este cel mai potrivit, iar recipientul trebuie verificat des pentru a observa primele semne de opacizare sau mucegai.

Deoarece hidrolatii nu contin conservanti, acestia au o durata de viata la raft mica, intre 6 luni si pana la 2 ani. Totusi, deoarece ei sunt relativ ieftini, este mai economic sa-i folosesti complet si sa cumperi altii, decat sa-i pastrezi doar pentru ocazii speciale.

Pe scurt, vei iubi hidrolatii!

Hidrolatii reprezinta un produs fantastic, delicat, sigur si usor de folosit, care poate fi folosit in nenumarate feluri. Ei sunt mult mai diluati decat uleiurile esentiale deoarece, la modul cel mai simplu, un hidrolat este apa aromatica, usoara si proaspata, care a fost distilata odata cu uleiurile esentiale.

Hidrolatii

Iata cateva moduri de folosire pentru hidrolati:

1. Tonifiant facial

Hidrolatii Organici de Trandafir, Helichrysum, Melaleuca si Roinita sunt excelenti tonifianti faciali. Sunt suficient de siguri si de delicati pentru a fi folositi direct pe fata. Doar pulverizeaza pe un pad de bumbac si sterge usor cu el fata.
Helichrysum si Trandafirul ajuta la echilibrarea pielii prin reducerea inrosirii fetei sau a uscarii ei. Roinita si Melaleuca sustin de asemenea o piele sanatoasa, in mod special pentru cei cu o piele predispusa la patare. Poti adauga acesti hidrolati si in produsele faciale pe care le folosesti in mod curent pentru a te bucura de beneficiile lor.

Incearca acest preparat DIY tonifiant pentru piele, folosind exclusiv hidrolati!

Tonifiant DIY pentru piele uscata

De ce ai nevoie:
60ml Hidrolat de Trandafir
30ml Hidrolat de Lavanda
30ml Hidrolat de Helichrysum

Ce ai de facut:
Amesteca totul intr-o sticla-recipient de 120 ml si pulverizeaza pe fata dupa demachiere sau curatarea fetei. Refrigereaza intre folosiri.

2. Calmeaza arsurile minore de la gatit

Hidrolatii Organici de Lavanda, Trandafir si Musetel au un efect minunat de calmare a pielii care a suferit arsuri minore. Daca ai o mica arsura, doar pulverizeaza putin hidrolat pe zona afectata si te va ajuta sa calmezi inflamatia.

3. Mentine-te intr-o stare de zile mari, relaxata

Hidrolatii Organici de Trandafir, Roinita si Lavanda ajuta la confortul psihic si la calmare dupa o zi lunga, agitata. Ei mai ajuta si in perioadele de tristete, pentru ridicarea spiritului si pentru calmarea simturilor. Pulverizeaza direct pe piele, pe haine, perne sau asternuturi pentru un parfum de proaspat si pentru o doza de optimism relaxant. Poti adauga si un sfert sau o jumatate de cana de hidrolat intr-o baie calda pentru a te ajuta sa te relaxezi.

4. Ajutoare de nadejde pentru un somn sanatos

Pentru o atmosfera relaxanta care creeaza cadrul perfect pentru o noapte odihnitoare, incearca Hidrolatii Organici de Lavanda, Musetel sau Trandafir. Ii poti pulveriza peste asternuturi, pe mobila sau pe perne inainte de culcare pentru a induce relaxarea si detensionarea. Acesti hidrolati sunt de asemenea foarte buni pentru bebelusi si copii mici, pentru a sustine calmul si a le usura tranzitia la somn.

5. Poti folosi in siguranta Hidrolatii la bebelusi si copiii mici

Hidrolatul de Lavanda este excelent pentru a sustine relaxarea si somnul chiar si la copiii cei mai neastamparati. Poti pulveriza Hidrolatul de Lavanda direct pe bebelus, sau poti pulveriza solutia pe asternutul patutului chiar inainte de culcare.

Hidrolatul de Musetel de la PlantTherapy este recomandat pentru efectul delicat si de calmare necesar la bebelusii care au probleme cu aparitia dintisorilor. Inmoaie un servetel curat si usor incalzit in Hidrolat de Musetel si freaca cu el, delicat, gingiile copilului sau exteriorul mandibulei, pe obraz. Daca cel mic are piele iritata sau sensibila, Hidrolatul de Helichrysum este delicat, calmant, si perfect pentru prichindel.

6. Pastreaza pielea sanatoasa

Iarna, pielea poate fi deseori uscata si cu mancarime, chiar si atunci cand ninge afara. Pentru calmarea pielii, pentru a elimina mancarimea si pentru a o pastra moale si in excelente conditii, Hidrolatii Organici de Melaleuca (Arbore de Ceai), Menta si Lavanda asigura un ajutor rapid. Doar pulverizeaza pe zonele afectate si lasa sa se usuce.
Pielea uscata iarna poate de asemenea sa duca la hiperactivitatea glandelor seboree - si ulterior la acnee. Daca ai o piele predispusa la inrosire si la eruptii, poti sa previi problemele cu Hidrolatii Organici de Melaleuca, Roinita si Musetel. Acestia sunt si aditivi excelenti in produsele tale de ingrijire a pielii.

Acestea sunt doar cateva moduri de a folosi Hidrolatii, dar exista alte nenumarate cai. Poti verifica pagina de produs a fiecarui hidrolat pentru a afla mai multe.

Menta
Trandafir
Lavanda
Musetel
Helichrysum
Roinita
Melaleuca (Arbore de Ceai)




Adaugă un comentariu

* Comentariile trebuie aprobate inainte de a fi afisate.