Termeni tehnici demistificati: Cineola 1,8

Termeni tehnici demistificati: Cineola 1,8

Angela Borsan1 comentariu

Poate ai intalnit acest nume, si daca iti suna inhibator, iti spunem ca nu este cazul: Cineola 1,8 este un monoterpen natural, mai cunoscut sub numele de Eucaliptol, o molecula-bariera naturala folosita de plante pentru a se apara de bacterii si animalele ierbivore. Este o componenta majora a multor uleiuri esentiale, fiind extrasa in principal din Eucaliptul Globulus. Ca si compus de sine statator, Eucaliptolul este renumit pentru actiunea sa mucolitica si spasmolitica asupra tractului respirator, cu efecte dovedite clinic.
Cineola 1,8 are asadar abilitatea de a omori bacteriile si virusii, de a reduce inflamatiile cailor respiratorii si de a deschide caile nazale si pulmonare prin reducerea mucusului.
In ce uleiuri mai gasesti Cineola 1,8? In Uleiul esential de Rozmarin, Ravintsara si cel de Frunze de Dafin, cel de Salvie, Melaleuca si, fireste, intr-o proportie spectaculoasa de 90% - care de altfel i-a dat si numele de Eucaliptol - in Uleiul Arborelui de Eucalipt.
Ca si fapt divers, daca ai folosit Listerine, solutia de clatire bucala, acesta contine Eucaliptol (Cineola 1,8), cu scopul de a lichida bacteriile din cavitatea bucala, in special cele care au rol de putrefactie si dau mirosul neplacut al gurii. De asemenea, un mare amator de Cineola 1,8 este simpaticul Koala, animal care consuma si proceseaza cu mare pofta cantitati imense din frunzele de Eucalipt.

Koala - marele mancator de Eucaliptol

Cineola 1,8 de Rozmarin

Cineola 1,8 de Rozmarin contine si Alfa-pinen, un terpen gasit si in Pin, Eucalipt, Salvie sau Tamaie. Alfa-Pinenul are o aroma pamantoasa, lemnoasa, cu tonuri distincte de cedru si pin. Prezent in rasina copacilor, colectata si folosita de foarte multa vreme ca si tratament pentu diverse probleme de sanatate, alfa-pinenul a tratat probleme respiratorii, in special congestia tractului respirator, dar si infectiile parazitice sau, in forma de mixtura, durerile musculare. In secolul al XVI-lea, olandezii foloseau fructele de Ienupar, care contin si Alfa-Pinen, ca sa produca bauturi tonice, dintre care renumitul Gin a ajuns pana in zilele noastre, ca si bautura recreationala.

Revenind la Cineola 1,8 de Rozmarin, studii recente* au descoperit ca acest monoterpen are si efecte benefice asupra functiilor cognitive si de memorare ale creierului.

Asadar, fie ca doresti sa imbunatatesti si sa sustii activitatea sistemului respirator, fie ca vrei sa dai o mana de ajutor copilului tau la procesul de invatare si memorare, poti recurge si la acest minunat ulei esential, Cineola 1,8 de Rozmarin.

Si daca am ajuns sa vorbim de Rozmarin, afla ca numele plantei vine din latinescul Ros marinus, adica Trandafirul Marii sau Roua marii. Uleiul a fost distilat pentru prima oara in secolul al XIII-lea, fiind considerat un panaceu pentru diverse afectiuni.

* - Moss and Oliver, US National Library of Medicine National Institutes of Health, (2012), Plasma 1,8-cineole correlates with cognitive performance following exposure to rosemary essential oil aroma. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3736918/)

1 comentariu

Crista
Crista
Nu cumva si menta are continut de 1.8 cineola? Asa citisem pe undeva, motiv pentru care se recomanda menta spicata (creata).

Adaugă un comentariu

* Comentariile trebuie aprobate inainte de a fi afisate.