Uleiurile Sensia: Cedrul Atlas
Fisa uleiurilor esentiale
Azi: Cedrul Atlas
Familia: Pinaceae
Il poti cumpara de aici: Cedrul Atlas
Descriere planta de origine: Arbore vesnic-verde cu forma piramidala, care creste pana la 40 de metri. Lemnul trunchiului este tare si puternic aromat, datorita procentului mare de ulei esential pe care il contine.
Denumire latina: Cedrus atlantica
Tari de provenienta: Maroc, Franta, Algeria.
Cedrus atlantica este originar din Muntii Atlas, Nordul Africii (Algeria). Uleiul este produs preponderent in Maroc, dar si in Franta si Algeria. Cedrul este un arbore care poate trai si pana la 2000 ani si apare atat in religia Crestinia cat si in cea Iudaica si in Islam. Deoarece copacul este specie protejata, uleiul esential este extras din rumegusul sau ramasitele de lemn provenind de la gatere autorizate.
Se crede ca Cedrul Atlas se trage din Cedrul libanez (C. libani), care creste in salbaticie in Liban si in Cipru. Este de asemenea inrudit botanic cu Cedrul Himalayan (C. deodorata), care produce un ulei asemanator. De retinut: uleiul de Cedru Atlas difera destul de mult de cel Virginian sau de cel Texan).
In traditia de secole, uleiul Cedrului libanez, a fost primul extras, fiind folosit de catre egipteni la imbalsamare, la produsele cosmetice si cele de parfumerie. Era unul din cele 65 de ingrediente ale cvasi-mitologicului Mithridat, o potiune antidot pentru otravuri, folosita vreme de secole. Cedrul libanez era foarte cautat ca si lemn de constructii, aroma sa alungand furnicile, moliile si alte insecte daunatoare, asa cum o face si azi Cedrul Atlas. In folclor, Cedrul era folosit pentru infectiile tractului respirator si celui urinar. Este in continuare folosit ca betisoare tamaioase aprinse in templele tibetane cat si in medicina tibetana.
Aspectul uleiului: lichid galben, portocaliu sau chihlimbariu, miros cu note de varf de camfor si subtonuri lemnoase, dulci, balsamice.
Proprietati terapeutice: Antiinflamator, antiseboreic, antiseptic, depurativ, expectorant, regenerativ, tonic.
Folosire terapeutica: Infectii ale cailor respiratorii, congestii nazale, tuse, acnee, boli ale pielii scalpului (incl. matreata), celulita, dermatite, eczeme, infectii fungale, pierderea parului, ulcere ale pielii, anxietate, stres, incordare, extenuare fizica, detoxifiere.
Nu este toxic, iritant. Este de evitat totusi pe perioada sarcinii.
Se amesteca bine cu Bergamota, Cardamomul, Linalool de Busuioc, Salvia sclarea, Tamaia, Geranium, Â Grapefruit, Ho Wood, Fructe de Ienupar, Lavanda (spike), Lamaie, Lemongrass, Portocala dulce, Ravintsara, Absolut de Trandafir, Rozmarin, Lemn de Trandafir, Lemn de Santal, Linalool de Cimbru, Ylang Ylang.
Adaugă un comentariu