Uleiurile Sensia: Menta

Uleiurile Sensia: Menta

Angela Borsan

Fișa uleiurilor esențiale

Azi: Menta (Mentha x piperita)

Fam. Lamiaceae (Labiatae)

O poti cumpara aici: https://sensia.ro/collections/uleiuri-esen-iale-simple/products/ulei-de-menta-10-ml

Descriere planta de origine: Planta perena cu frunze mici si puternic aromate, si spice (inflorescente) roz-movulii. Poate creste pana la 1 m cu radacini subterane care se propaga usor. Menta “alba” are tulpini si frunze verzi; Menta “neagra” are frunze verde-inchis cu marginea zimtata, tulpinile spre mov si flori rosiatic-violete.
 
Denumire latina: Mentha x piperita

Tari de provenientă: Uleiul este produs preponderent in Franta, Italia, Anglia, Rusia, Statele Unite, India, China, Bulgaria, Maroc, Ungaria.

Metoda de extracție: Distilare la abur.

Constituenti: Mentol, mentona (monoterpen), cineola 1,8.

Profil familii chimice (cuvintele bold indica familia dominanta): Monoterpene, monoterpenoli, ketone, esteri, oxizi, sescviterpene, sescviterpenoli.

Aspectul uleiului
Un lichid incolor sau usor galbui, cu o aroma proaspata, verde, mentolata, si cu o nota usor piperata.

Starul zilei este Menta, al carei nume vine de la o nimfa din mitologia greceasca, Minthe. Conform mitologiei, ea s-a iubit cu Hades, zeul lumii subterane, a carui sotie geloasa, Persephona, a transformat-o pe nimfa intr-o planta comuna pe care a aruncat-o pe pamant. Dar Hades, cuprins de remuscari, a transformat-o din nou intr-o planta aromatica de care lumea sa aiba nevoie si sa o foloseasca pana la sfarsitul timpurilor.  

Initial, Menta era o planta-hibrid dintre M.viridis si M.aquatica, ajungand inainte de secolul al XVII-lea in Anglia. Naturalizata in Europa si America - unde a fost cultivata in Statele Unite incepand din 1855. SUA este de altfel si azi printre cei mai mari producatori mondiali, menta fiind cultivata cu preponderenta in statele Washington, Oregon si Idaho (unde isi are sediul si PlantTherapy).

Produsul PlantTherapy de pe Sensia.ro

Uleiul esential de Menta de la PlantTherapy are si versiune Organica.

Exista mai multe tulpini sau chemotipuri de Menta si, pe deasupra, exista multe alte specii de Menta, cum ar fi Menta creata, Menta mar, Menta acvatica, Menta ananas - dintre care unele sunt folosite pentru a produce uleiuri esentiale. Menta creste in regiunile nordice, dintre care Menta Mitcham este cunoscuta ca avand calitati superioare.  In folclorul traditional, Menta a fost cultivata din vremuri stravechi in China si Japonia. S-au gasit dovezi de folosire a unei specii de menta in Egiptul antic, ea fiind gasita in morminte datand din 1000 i.Hr. Menta era folosita extins in medicina Vestica si in cea Estica pentru o sumedenie de probleme de sanatate, de la indigestie, greata, gat inflamat, diaree, dureri de cap, dureri dentare si indigestii.

Proprietatile terapeutice ale Uleiului esential de Menta
Analgezic, antibacterial, antiinfectios, antiinflamator, antiseptic, antispasmodic, antiviral, carminativ (calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale), efect colagog (contribuie la contractia vezicii biliare si la evacuarea bilei in duoden), decongestiv, digestiv, gastric, tonifiant, stimulator.

Folosire terapeutica
Dureri de cap, migrene, probleme digestive, greata, colici, deranjamente gastro-intestinale, flatulenta, colite, diverticuloza, boala Crohn, vezica urinara iritabila, congestia sinusurilor, sinuzite, dureri si crampe musculare, accidente musculare, spasme musculare, sciatica, entorse, reumatism, crampe menstruale, neuralgii, acnee, eruptii subcutanate, oboseala mentala, incordare, oboseala fizica, apatie.  

Uleiul esential de Menta se amesteca bine cu...
Linalol de Busuioc, Seminte de Coriandru, Eucalipt Globulus, Eucalipt Radiata, Geranium Egiptean, Lavanda, Lamaie, Lime, Palmarosa, Piper negru, Cineola 1,8 de Rozmarin, Menta creata, Molid negru, Vanilie CO2, Gaultheria (Wintergreen), Ylang Ylang Complete, Musetelul German, Maghiran dulce, Oregano, Tarhon, Melaleuca, Fructe de Ienupar, Chiparos, Lemn Ho.

KidSafe®
NU. A nu se aplica nici in apropierea zonei fetei la copii.

Opinia echipei Sensia
Folosim des Menta pentru efectul ei racoritor, pentru proprietatile ei de improspatare a aerului din casa, pentru ca ajuta la musculatura obosita (aplicata topic, trebuie diluata intotdeauna in ulei purtator, dilutie maxima de 5%) sau cand ne dorim sa adaugam o nota interesanta unui ulei cu aroma caruia nu suntem obisnuiti, cum ar fi Melaleuca sau Rozmarinul.
Pentru a combate senzatia de greata, poti amesteca 5 picaturi de Menta cu 3 picaturi de Lamaie, intr-un inhalator personal.

Surse citate: The Complete Book of Essential Oils and Aromatherapy (Valerie Ann Wordwood), The Encyclopedia of Essential Oils (Julia Lawless)

Adaugă un comentariu

* Comentariile trebuie aprobate inainte de a fi afisate.